БИЛО ЈЕДНОМ У БАНАТУ

мјузикл Народног позоришта „Тоша Јовановић”

режија: Владимир Лазић

Гостовање у Позоришту на Теразијама: субота 16. март 2019. године у 19.30 часова

У позоришном свету, месец октобар испуњен је новим представама, драмским и луткарским премијерама којима се с јесени отварају нове сезоне. Ништа другачије није ни у зрењанинском театру. Вредно се спремајући да 19. октобра 2018. године премијерно изведу комад БИЛО ЈЕДНОМ У БАНАТУ, глумци обе сцене инсценираће по први пут легенду из 19. века о настанку зрењанинског позоришта, према којој се неки богати бечкеречки трговац заљубио у глумицу путујућег пештанског позоришта, а онда јој је и позориште саградио.

Инспиративна тема и богат историографски предложак били су пресудни да управа Позоришта и уметнички ансамбл посегну за позоришном формом која би на аутентичан начин оживела дух времена у коме се одвија ова љубавна прича – МЈУЗИКЛОМ. И стога ово неће бити толико представа у којој се очитује друштвени ангажман, у коме би се истакле друштвене прилике у једној провинцији Аустријског царства у освиту националне револуције 1848. године, колико драмски заплет интимне природе у коме ће се гледаоци и ликови комада поистовећивати на основу проживљених љубавних страсти и немира.

Иако први пут постављени у НП „Тоша Јовановић” захтеви мјузикла за добром причом, музиком и кореографијом нису били непремостива препрека за зрењанински позоришни ансамбл, штавише, управо је сложеност његове форме била изазов за сав уметнички потенцијал глумаца. Наглашавајући специфичност историјског залеђа и сам процес истраживања материјалне основе у архивама, музејима, библиотекама и приватним изворима који би довео до обликовања коначног предлошка представе, редитељ Владимир Лазић, аутор више од 120 позоришних остварења, између осталог и мјузикала „Цигани лете у небо” и „Мистер долар”, сматра да је ово својеврсни подухват за зрењанински театар:

– “Истовремено стварати драмску, певачку и кореографску структуру и држати под контролом неколико паралелних токова било је изненађење за зрењанински театар, који се први пут сусреће са таквим изазовима. Екипа глумаца је врло ангажована и свака проба је право откриће, сви су врло вредни, а атмосфера је на високом нивоу! Све што се тиче представе, овде је први пут створено, и не либим се да изјавим да очекујем једну жестоку причу, ни мање ни више, БЕЧКЕРЕЧКИ „МУЛЕН РУЖ”.

Мјузикл „Било једном у Банату” ради се према причи Игора Бојовића „Легенда о позоришту”. Текст су написали Жељко Мијановић и Владимир Лазић, а текст сонгова Жељко Мијановић. Композитор је Нинослав Адемовић, кореографкиња Милица Церовић, сценограф Филип Јевтић, костимографкиња Вања Поповић, а координаторка и помоћница редитеља Сенка Петровић. Ансамбл представе чини бројна глумачка екипа, сачињена од глумаца са Драмске и Луткарске сцене, али и гостујућих глумаца који први пут играју у зрењанинском позоришту: Катарина Сарић и Митра Младеновић, алтернативно у улози Марије Тот, заносне младе глумице путујуће пештанске дружине у коју се заљубљује гроф Стојан Сивчев, кога игра Андрија Даничић („Шешир професора Косте Вујића”, „Панама”…).

Драган Ђорђевић, првак зрењанинског драмског ансамбла, овог се пута нашао у улози Арпада Печварија, торонталског жупана:

–“ То је гротескан лик који држећи све конце у својим рукама испочетка спречава градњу позоришта у Бечкереку. Око њега су сарадници који му и помажу и одмажу у том послу. Иначе, ово ми је ово прва улога у мјузиклу, али, морам признати, стога ми је посебно драга. Мјузикл захтева пун ангажман глумца и велику концентрацију. Прво смо имали чисто кореографски део, а учили смо и да играмо влашко коло, валцер, чардаш. Моје колеге показују изузетну посвећеност, а редитељ Владимир Лазић нам пружа несебичну помоћ.”

У подели представе налазе се и: НАТАША ИЛИН, СНЕЖАНА ПОПОВ, ДЕЈАН КАРЛЕЧИК, МИЉАН ВУКОВИЋ, ДАНИЛО МИХЊЕВИЋ, ЗВОНКО ГОЈКОВИЋ, САЊА РАДИШИЋ, СТЕФАН ЈУАНИН, ЉУБИША МИЛИШИЋ, ЕДИТ ТОТ МИШКЕЉИН, МИТРА МЛАДЕНОВИЋ/КАТАРИНА САРИЋ, МИЛАН КОЛАК, ЈЕЛЕНА ШНЕБЛИЋ ЖИВКОВИЋ, ТАТЈАНА БАРАЋ, ПРВОСЛАВ ЗАКОВСКИ, МИЛАН КОЧАЛОВИЋ, АНДРИЈА ПОША, МИРОСЛАВ МАЋОШ, ХАЈНАЛКА КОВАЧ, НАТАША МИЛИШИЋ.

Плесачи Плесног студија Зрењанин: ЈЕЛЕНА КОВАЧЕВ, САРА ТАБАЧКИ, ЈОВАНА МЕЋАВА, ЕЛЕНА РАЛИЋ, ТАЉА РАБРЕНОВИЋ, ДАВИД ЛАЗИ, НЕМАЊА ШИМШИЋ, ИВОНА СТАНИМИРОВ.

Асистенткиња кореграфа: ЈОВАНА ИКОНИЋ

Асистенткиња костимографа: БЛАГОВЕСТА ВАСИЛЕВА

Корепетиторке: АНА ШАЈРЕР АЛЕКСИЋ и АНДРЕА ПОША

Лектор: САША ЛАТИНОВИЋ

Власуљарски радови и дизајн маски: ГИТА САБО и ГОРИСЛАВ ВИДАКОВИЋ

Дизајн плаката и програмске књижице: УРОШ СТЕПАНОВ