У суботу 26. маја у Позоришту на Теразијама биће обележен јубилеј мјузикла „Цигани лете у небо“- 300. извођење! Премијера мјузикла „Цигани лете у небо“ у режији Владимира Лазића, била је 2004. године и од тада је ову представу како на матичној сцени, тако и на бројним гостовањима видело око 200 000 гледалаца. Иван Босиљчић (Лојко Зобар) и Милена Васић (Рада) изградили су најпознатији позоришни пар који публика жељно ишћекује да види у причи о слободи и страственој љубави између крадљивца коња и лепе Циганке.

Приликом обележавања деценије од премијере, упитани да објасне феномен овог мјузикла, који у почетку није добио позитивне критике стручне јавности, Иван Босиљчић је тада изјавио: „За мене то није никакав феномен! Одмах сам знао да је моћ циганске музике толико јака да је тема слободе опевана у тој музици моћна и да ће нас се све више тицати, јер како време пролази све смо мање слободни.

„То да глумац чува своју представу његов је највећи квалитет. Небитан је премијерни резултат, так конвенционални суд који додели критика. То није позориште. Њега чини публика која обликује представу заједно са протагонистима. Пре 14 година смо и Иван и ја били деца. Сазревали смо и одрастали уз ову представу и ово је својеврстан маратон“- истакла је Милена Васић.

Поред Милана Милосављевића, Драгана Вујића Вујкета и Веселина Стијовића, глумица Љиљана Стјепановић играла је и у претходној поставци ове представе 1988. године:

“Ова бројка је комплимент за све учеснике. То само доказује да је представа добра и врло тражена и ја сам срећна што сам део ње. Ја сам у овој причи као баба Изергил већ 30 година, дакле исту улогу играм скоро 500 пута! И намеравам да је играм још 20 година а онда ћу да прекинем.”

Драган Вујић Вујке врло је емотивно везан за овај наслов. “Цигани лете у небо“ је једна од ретких представа на које сам „осетљив“ и поносан јер позориште овом представом потврђује да је трајање једнако квалитет и обрнуто, и да после 30 година са истим жаром излазим пред публику.  И без обзира што моја улога није велика, сцена убиства у овој представи ми је најдража у каријери. Добро се сећам да док су ми и као клинцу говорили „300 пута сам ти рекао..!“ да то већ има неку тежину! У историји српског позоришта и нема баш много представа које могу да се похвале оволиким бројем извођења. Чак и после скоро 14 година играња, овај мјузикл је први распродат на репертоару. А рок трајања… па неограничен је!“

Ауторски тим представе „Цигани лете у небо“ чине диригент Александар Седлар, сценограф Герослав Зарић, кореограф Крунослав Симић и костимограф Снежана Шимић.

У представи, која броји око 90 учесника играју и Мирољуб Турајлија, Душко Радовић, Никола Булатовић, Милан Антонић, Десимир Станојевић, Весна Шашић, Душица Новаковић и многи други, као и балет, хор и оркестар Позоришта на Теразијама.

Трејлер представе можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=aOTKeRAXeZk