photo (c) Youn Sik Kim 2019

Данас је 38. Светски дан игре.

Тим поводом је, у име Светске алијансе уметничке игре и Међународног позоришног института при Унеску, поруку упутио немачки балетски играч Фридман Фоге. Преносимо њен део:

„…Као играчи, непрекидно смо у покрету и тежимо да створимо те незаборавне тренутке. Без обзира на жанр, то је оно чему стреми сваки играч. И сада, када одједном више не можемо да наступамо, када су позоришта затворена, а фестивали отказани, наши светови су се замрзли. Сада смо без физичког контакта. Без представа. Без публике.

У скоријој историји плесна заједница није била пред толиким заједницким изазовом да остане мотивисана, да пронађе свој разлог постојања.

Па ипак, управо када нам је одузето нешто драгоцено, почињемо да ценимо колико је важно оно што радимо, и колико је игра значајна за друштво у целини.

Играчи су често славни због својих физичких способности, док је у ствари наша највећа подршка ментална снага. Верујем да ће нам управо ова јединствена комбинација физичке и психолошке спретности, помоћи да превазиђемо и поново откријемо себе, наставимо да играмо и наставимо да инспиришемо.“