У недељу 2. априла са почетком у 19.30 часова, на сцени Позоришта на Теразијама биће изведена танго опера Maria de Buenos Aires у продукцији Опера Нова из Крагујевца.

Улазнице се могу купити на благајни позоришта и online преко нашег сајта по цени од 1800 динара за партер и 1500 динара за балкон.

За више информација о попустима при куповини улазница позовите благајну позоришта на број 011/ 322 9943.

О ДЕЛУ

Maria de Buenos Aires” је једина танго опера на свету, премијерно изведена 08. маја 1968. године у Буенос Ајресу. Ово ремек дело чувеног композитора Астора Пјацоле и либретисте Хорасија Ферера је чудесан спој поезије, плеса и танга. То је надреална прича о Марији, младој жени рођеној у сиромашном предграђу Буенос Аиреса  ,,једног дана када је Бог био пијан“. Заведена звуком банденеона, она се предаје свету танга, подземља и проституције и умире млада. Њена сенка бива осуђена да вечно лута улицама Буенос Ајреса, али на крају доживљава искупљење и Марија се поново рађа. Она симболизује жену, али и сам град Буенос Ајрес, танго, уметност уопште.
Кроз радњу представе срећемо ликове карактеристичне за танго традицију – Пајадора, Банденеон, Гориона, али и марионете, психоаналитичаре, гоблина…
Сензуални ритмови Пјацолиног nuevo танго стила који изводи јединствен музички састав и очаравајући стихови Ферера стварају магију која у потпуности обузима.

КОМПОЗИТОР Astor Piazzolla, ЛИБРЕТИСТА Horacio Ferrer, АРАНЖМАН Warner Chappel Music Limited
ДИРЕКТОР ПРОДУКЦИЈЕ Миљан Белоица, ДИРИГЕНТ Немања Митрашевић, РЕДИТЕЉ Петар Лукић, КОРЕОГРАФ  Данијела Сагић, СЦЕНОГРАФ  Ана Комбјанова, КОСТИМОГРАФ  Алина Лињкова Вељковић

УЛОГЕ:
Зорица Белоица • Марија, Маријина сенка
Александар Мишовић • Глас свирача, Уснули врабац, Главни лопов, Први аналитичар, Глас једне недеље
Чедомир Штајн • Ел дуенде / Дух Буенос Ајреса

ХОР: Анастасија Аранђеловић, Бјанка Ђорђевић, Бојан Ђурић, Иван Марковић, Катарина Јеремић, Миливоје Попадић, Вања Филиповић • гласови рецитатора

ПЛЕСАЧИ: Данијела Сагић, Сандра Пауновски

ТАНГО АНСАМБЛ: Милан Јовић (концерт мајстор), Миљан Белоица (хармоника), Наталија Петровић  (клавир), Григорије Пећанац  (гитара), Гордана Спасић (флаута), Никола Славковић (контрабас), Наталија Петковић  (друга виолина), Сузана Влатковић  (виола), Исидора Филиповић  (виолончело), Срђан Палачковић, Невена Ђорђевић  (перкусије).

ШМИНКЕР Даша Цветић, ФРИЗЕР Драгана Марковић, ДИЗАЈН СВЕТЛА Радомир Стаменковић, ПРЕВОД  Јелена Милојевић, ТИТЛ  Милош Дашић, МАЈСТОР СВЕТЛА Никола Манић, Саша Радивојевић, АУДИО ВИЗУЕЛНА ТЕХНИЧКА ПОДРШКА Еуротон, ШЕФ ТЕХНИКЕ  Ненад Милорадовић, РЕКВИЗИТЕР Марија Вујичић, ГАРДЕРОБЕР Мирјана Тодоровић, ДЕКОРАТЕР Владисав Бркић.

РЕЧ ДИРЕКТОРА ПРОДУКЦИЈЕ

У мојим очима, проживљавајући сваки тренутак рађања ове представе, ово је много више од танга а и од певања. Марија из Буенос Ајреса је вероватно најважније дело композитора Астора Пјацоле. Ослањајући се на искуство, али и поштујући традицију, у сарадњи са песником Хорасијем Ферером, он ствара своје авангардно ремек дело.
То је прича о тангу – његовом умирању и васкрсењу, прожета тугом, љубављу, нежношћу, страшћу, бесом, али и вером у живот.
Аутори повлаче паралелу између судбине Исуса Христа и Марије из Буенос Ајреса, али она је и сам град, жена, танго, посрнуло друштво сиромашно духом… Музика и текст нас обузимају и воде право до саме границе амбиса где више нема материјалног, нема бола и где све почиње изнова да се ствара – ново и чисто.
За мене је Пјацолина Марија сама уметност – оно што нас одржава живима и држи подаље од амбиса искушења да се претворимо у сенке нашег сопственог преживљавања. Она изнова оживљава, још јача, просветљујући наше животе, враћајући нас истинској људскости.

Миљан Белоица

Опера Нова Крагујевац основана је 2018. године са циљем постављања и утемељења камерне оперске сцене у Крагујевцу. Опера Нова је уз подршку Града Крагујевца кроз пројектне активности успела да за кратко време постане један од значајних културних симбола града са циљем окупљања уметника и жељом да остану у свом граду и допринесу подизању квалитета културног живота.
У сарадњи са Крагујевачким оркестром, у сопственој продукцији, преко 15 пута су са великим успехом изведене опере Imeneo – Г.Ф. Хендл (2019), Глукова опера Орфеј и Еуридика (Ђурђевданска награда Града Крагујевца 2020. године), опера Краљ Артур (2021).
Танго опера Maria de Buenos Aires премијерно је изведена у Књажевско-српском театру у Крагујевцу 21. децембра 2022. године.

Трејлер представе можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=9jydlY8m180