Позориште на Теразијама

Позориште на Теразијама основано је 23. децембра 1949. године као Хумористичко позориште и потом је неколико пута мењало име. У периоду од 1954. до 1959. године  зове се Београдска комедија, а спајањем са Београдским драмским позориштем у јесен 1959. године постаје Савремено позориште са две сцене- на Црвеном крсту и на Теразијама.  Са новом сезоном 1975/76 поново постаје самостално и то под садашњим именом – Позориште на Теразијама. Због темељне реконструкције своје матичне зграде на Теразијама, представе су од 1991. године па до повратка у своју зграду, извођене на сцени Театар Т у установи културе „Вук“ у Булевару Краља Александра.

Након реконструкције (2005) и повратка на матичну сцену, Позориште на Теразијама се у техничком и просторном смислу, сматра најсавременијим театром у овом делу Европе. Континуирано усавршавајући извођачке стандарде, Позориште на Теразијама је са сваком наредном сезоном постајало репертоарски амбициозније подижући ниво извођења и домете који су препознати од наше културне јавности, чиме је постало установа високог потенцијала и релевантних уметничких достигнућа.

У првим годинама постојања, репертоар Позоришта на Терзијама чиниле су углавном комедије и комади с певањем,  касније су се почеле изводити и оперете, да би 60-их година прошлог века на репертоар стигли и први лиценцирани мјузикли као што су Оклахома (1966), Прича из западног кварта (1968) и Пољуби ме, Като (1969).

Током седам деценија постојања Позориште на Теразијама је свој драмски, оркестарски, балетски и хорски ансамбл непрекидно обогаћивало новим, првенствено младим, талентованим и школованим уметницима. То му је увек доносило доминантну ноту уметничке свежине, коју је публика непогрешиво умела да препозна.

Данас је Позориште не Теразијама синоним за мјузикл и музичке представе не само у Београду већ  у целој  земљи. Осим извођења бродвејских хитова у скоријој прошлости као што су биле представе Кабаре, Бриљантин или A Chorus Line, сада се у Позоришту на Теразијама изводе  представе Цигани лете у небо, Чикаго, Неки то воле вруће, Продуценти, Виктор Викторија, Mamma Mia!, Inside OutБродвејске враголијеFlashdance као и светски хит Фантом из Опере. Позориште на Теразијама последњих деценију и више, негује и развија и представе засноване на домаћој литератури које препознајемо као „домаћи мјузикл“, међу  којима су Лутка са насловне стране, Маратонци трче почасни круг, На слово, на слово, као и још увек актуелних представа попут  Зоне Замфирове, Главо лудаМистер Долар или Са друге стране јастука. 

Галерија