Чикаго је један од најпопуларнијих бродвејских мјузикала у коме се преплићу страст, пожуда, сплетке, убиства, шоу бизснис и поткупљиве судије и адвокати. Овај висококвалитетни бродвејски хит кроз мноштво музичких хитова попут “Сав тај џез”, и низа експресивних и висококвалитетних кореографских нумера, на сатиричан начин говори о Америци из времена бурних двадесетих година прошлог века. Прича почиње када неостварена музичка глумица и певачица Рокси Харт, која сања о успеху на чикашким позорницама, убија свог љубавника. У затвору среће свог идола- славну Велму Кели. Њих две не презају ни од чега да би стигле до циља у чему им помаже изразито курумпирани адвокат Били Флин…

О “ЧИКАГУ”

Радња мјузикла ”Чикаго” одиграва се у истоименом озлоглашеном америчком граду двадесетих година 20. века. У средишту радње је неодољива плавуша Рокси, неостварена барска певачица и жена која је убила свог љубавника, зато што њу ”нико не сме да остави”! Дошавши у затвор упознаје познату барску певачицу, смеђокосу и заиста ”убиствену” Велму (која је убила своју сестру и свог мужа затекавши их у прељуби) – као и остале затворенице, углавном убице неверних мушкараца. Велму брани славни адвокат кога, приликом преузимања одбране занима само да ли окривљена има 5000 долара за његов хонорар. Када Рокси пристане на висину његовог хонорара, он крене у бескомпромисну манипулацију, како медија, тако и ње саме…

Мјузикл ”Чикаго”, иако на први поглед мрачног садржаја и оштрог и сатиричног осликавања стања у америчком друштву, је веома популаран код публике. Као разлог толиког успеха, наводе се, пре свега, одлична музика и кореографија Боба Фосија, као и његова изузетна режија, која нас у свет гангстерског Чикага уводи као у неки велики кабаре. Други разлог успеха лежи, вероватно, у години његове премијере. Наиме, седамдесете године донеле су грађанима Америке велико разочарење у ”амерички сан”, а откривањем истине о вијетнамском рату, на ”светлости позорнице” изнета је права слика о лицемерју америчког друштвеног морала. Трећи разлог је, де фацто, опчињеност публике фотогеничном сликом Чикага са препознатљивим гангстерским имиџом, који је привлачио публику неодољивим укусом ”забрањеног воћа: алкохола у време прохибиције и лудим проводима са женама ”сумњивог морала”.

Сама прича је истинита: она је настала онда када је репортерка ”Чикаго трибјуна”, Морин Вотникен, добила ексклузивно право на интервју са стриптизетом која је убила свог љубавника. На темељу тог интервјуа, новинарка је написала драмски комад ”Чикаго”, као школски задатак на предмету драмског писања, Универзитета у Јејлу. Драма је постављена на Бродвеју 1926. године, где је доживела 172 извођења, а касније је по њој два пута снимљен филм: прво неми (под називом ”Рокси Харт”), а затим и звучни са Џинџер Роџерс у главној улози.

Праву славу, заправо, мјузикл ”Чикаго” (који је постављен на Бродвеју 1975.), доживео је тек 1996. године, када је према оригиналној Фосијевој продукцији, поново изашао пред публику. Идуће године, овај мјузикл освојио је многе награде, а, између осталих, и 6 ”Тонија” (америчког позоришног ”Оскара”). И поред не тако давно снимљеног истоименог филма холивудске А продукције (Рене Зелвегер, Кетрин Зита Џонс и Ричард Гир) награђеног са шест награда америчке филмске академије, мјузикл ”Чикаго” се и данас непрекидно игра пред препуним гледалиштем на Бродвеју.

ЧИКАГО

Фред Еб/Боб Фоси/Џон Кендер

Премијера: 19. и 20. октобар 2006.

Мјузикл у режији Кокана Младеновића

Превод, драматург: Марија Стојановић
Кореограф: Мојца Хорват
Сценоограф: Марија Калабић
Костим: Лана Цвијановић
Лектор: Радован Кнежевић
Диригент: Милан Недељковић
Фотограф: Милош Кодемо / Немања Мишчевић

Играју:

ВЕЛМА КЕЛИ Ивана Кнежевић
РОКСИ ХАРТ Јелена Јовичић
ЕЈМОС ХАРТ Милан Антонић/Никола Булатовић
БИЛИ ФЛИН Драган Вујић Вујке
МАМА МОРТОН Зинаида Дедакин / Душица Новаковић
МЕРИ СУНАШЦЕ Елизабета Ђоревска
ЦЕРЕМОНИЈАЛ МАЈСТОР, НАРЕДНИК ФОГЕРТИ, ДОКТОР, МАРТИН ХАРИСОН Мирољуб Турајлија
ЛИЗ Милица Павловић
ЕНИ, КИТИ Ана Маљевић
ЏУН Весна Шашић / Катарина Громилић
ХУЊАКОВА: Наташа Балог
МОНА: Јелена Арсић
ФРЕД КЕЈСЛИ: Данијел Корша

Ансамбл: Катарина Громилић/Нина Булајић, Елена Громилић, Тамара Иванчић, Милица Павловић, Јелена Арсић, Лидија Новаковић, Ивана Дубовац, Милан Громилић, Небојша Громилић, Игор Наумоски, Немања Наумоски, Игор Грабовица, Стефан Ћалдовић, Иван Радовани, Љубиша Динчић, Душан Шида

Хор: Татјана Николић, Јелена Мит, Татјана Матејић, Зорица Бошковић, Биљана Пековић, Кристина Савић, Воја Орлић, Марко Богданић, Бојан Гавриловић, Јован Николић, Александар Новаковић, Бојана Симеон, Мирјана Матић, Милена Моравчевић, Миљана Радиновић, Филип Чала, Стефан Живановић, Немања Николић.

Учествује и оркестар Позоришта на Теразијама.

Продуцент: Бранислав Церовић

Инспицијенти: Јелена Николић

Суфлер: Горан Томић

У представи су играли: Иван Босиљчић (Били Флин), Катарина Гојковић (Велма Кели), Хана Јовчић (Мама Мортон), Иван Зекић (Фред Кејсли), Небојша Бабић (Мери Сунашце).

Трајање представе: 2 часа и 45 минута (са паузом)

Галерија