У понедељак 3. априла у 11 часова у фоајеу позоришта обележићемо, за нашу институцију важан јубилеј – 100 година од рођења телевизијског и позоришног редитеља, оснивача Позоришта на Теразијама и његовог првог уметничког директора Радивоја Лоле Ђукића.

У тежњи да се подсетимо Лолине изузетне и свестране личности, али и вредности и идеала на којима је Позориште на Теразијама основано, присетићемо се самих почетака рада и околности које су довеле до стварања данас јединог музичког позоришта у региону.

Своје успомене, анегдоте и чињенице, до сада можда непознате јавности, тог дана ће са нама поделити глумица Тања Бошковић, редитељ Здравко Шотра, театролог Светозар Рапајић и новинарка Тања Петернек. Догађају ће присуствовати и Јелена Ђукић, Лолина супруга.

Радивоје Лола Ђукић рођен је 3. априла 1923. године у Смедереву. Свој радни век започео је као репортер, а затим уређивао дечији, драмски и забавни програм Радио Београда. Основао је Хумористичко позориште у Београду, данашње Позориште на Теразијама. Био је један од оснивача Телевизије Београд и њене школе хумора. Написао је и режирао преко 200 емисија. На овој телевизији је, у својој 53. години, завршио радни век због политичког и програмског неслагања, а ниједна његова серија није сачувана у целини.
Рад у позоришту обележиле су театарске комедије Златни мајдан, Бог је умро узалуд, Будибогснама, Човек са четири ноге, Усрећитељи, Морам да убијем Петра, Крадем, крадеш, краду, Једна љубав а пет покојника али и мјузикл Уби или пољуби и монокомедија Глупи Август- мемоари једног кловна.
Написао је књигу Склеротични мемоари (1987), романе Овца на булевару Октобарске револуције (1989) и Будале једу маглу (1996).
Ужаснут оним што се у догађа у држави, у периоду од 1990. до 1994. године враћа се сликарству.
Умро је 7. септембра 1995. године у Београду.

Своју литерарну заоставштину оставио је као легат Националној библиотеци Републике Црне Горе Ђурђе Црнојевић на Цетињу.

Више о животу и раду Радивоја Лоле Ђукића можете прочитати овде: http://pozoristeterazije.com/radivoje-lola-djukic/