У Позоришту на Теразијама изводи се само један мјузикл зато што је прилагођен новим околностима

Публика Позоришта на Теразијама се протеклих дана и недеља интензивно у јавности распитивала, али и посредством друштвених мрежа „дописивала“, зашто ово јединствено музичко позориште на својој сцени искључиво изводи само једну представу: мјузикл „Са друге стране јастука“, чија су основа нумере Момчила Бајагића Бајаге, а редитељ је Југ Радивојевић.

Разлог је, како смо и наслућивали, а што нам је потврдио и Александар Ђаја, директор Позоришта на Теразијама, врло једноставан:

– Представа „Са друге стране јастука“ практично је прилагођена новонасталим околностима. Другим речима, овај мјузикл се изводи са оркестром на сцени, па тако може да одговори препорученој физичкој дистанци и епидемиолошким мерама кризног штаба. Будући да је наша оркестарска рупа поприлично мала нисмо у протеклом периоду били у могућности да изводимо остале представе, јер би у овом случају чланови оркестра седели на малој, ризичној удаљености – прича за „Политику“ Александар Ђаја који је са својим тимом показао српску сналажљивост на делу.

Дошли су до спознаје, каже наш саговорник, да хитно морају нешто да  предузму. Будући да на првом спрату позоришне зграде постоји овална сала која служи за пробе оркестра и друге музичке активности, а која је дупло већа од оркестарске рупе, позвали су техничке стручњаке у помоћ да покажу своје умеће.

– Они су тај пробни простор повезали аудио-визуелним кабловима са тонском кабином која је смештена мало изнад гледалишта. То значи да ће убудуће наш оркестар седети у овалној сали, а на великом монитору ће пратити диригента који ће боравити у оркестарској рупи. Њега ће снимати камере преносећи слику и звук у овалну салу. То помоћно он-лајн средство омогућиће да представа задовољи све сегменте процеса, односно јединство позоришног процеса будући да ће и извођачи моћи да виде диригента са сцене – наглашава Александар Ђаја, уз напомену да су се сада створили услови да ансамбл овог музичког театра од децембра полако почне да уводи и друге представе на свој репертор: „Чикаго“, „Мама мија“, „Зона Замфирова“…

Поменути технички подухват, наглашава Ђаја, изискивао је и одређена материјална средства, а да буде реализован помогао им је Владан Вукосављевић, бивши министар културе.

Позориште на Теразијама тако ће, на радост поклоника сценског жанра који овај ансамбл негује, у наредном периоду моћи да очекује, односно види још једно познато хит остварење на овој сцени. Реч је о мјузиклу „Флешденс“ чије је филмско издање из 1983. године се и те како памти. Лиценца за рад на овом мјузиклу, уверава нас Александар Ђаја, обезбеђена је још у фебруару, али је до померања реализације пројекта дошло због новонасталих околности. Тако ће се и ова узбудљива прича о Алекс Овенс, девојци која дању ради у челичани, а ноћу као плесачица у локалном бару, ускоро наћи на сцени Позоришта на Теразијама.

Текст овјављен у листу „Политика“, 19.11.2020.
Аутор текста: Б. Г. Требјешанин