Поводом 175. година од оснивања првог сталног позоришта у Београду, Позориште на Теразијама ће на иницијативу Скупштине Града, направити и приказати 16. децембра у 19:30, представу посвећену овом догађају. Представу ће режирати Михаило Вукобратовић, а главни актери су: Десимир Станојевић, Ивана Поповић, Жарко Степанов, Слободан Стефановић, Душко Радовић, Милан Милосављевић…

175. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ТЕАТРА НА ЂУМРУКУ У БЕОГРАДУ

Када се 1841. године из Крагујевца у Београд, који је постао нова престоница, преселио двор са управним и административним апаратом, са њим стижу и најзначајније институције културе и културни посленици попут Атанасија Николића, Јована Стерије Поповића, Петра Радовановића, Јозефа Шлезингера… Њихов посвећени рад, уз свесрдну подршку Кнеза Михаила резултирао је првим сталним позориштем у Београду. У старој тусркој царинарници адаптирана је сала са 250 места, у којој је у периоду од децембра 1841. до краја августа 1842. гoдине одиграно 55 домаћих и страних драмских дела. Представе су игране редовно четвртком и недељом све до свргавања Кнеза Михаила, када је позориште престало са радом.

Кроз одабране призоре из Стеријине драме, одигране како говоре историјски подаци само једном – приликом отварања позоришта, желели смо да данашњој публици донесемо барем део тог важног чина. Дијалогом двојице Београђана који се одвија у кафани и читаоници “НОВИНА СРБСКИХ”, данас познатом ЗНАКУ ПИТАЊА, покушали смо да приближимо дух тог времена, а кроз речи наратора присутни ће понешто сазнати и о историјским оквирима и догађајима из времена покретања првог сталног позоришта у Београду.