Турнеја бродвејске продукције овог мјузикла утиче на репертоар позоришта у југоисточној Европи

Услед планиране источно-европске турнеје бродвејске продукције мјузикла „Чикаго“, извођења ове култне представе Позоришта на Теразијама у наредном периоду биће паузирана. По завршетку ове турнеје, у плану је да се „Чикаго“ врати на редован репертоар нашег позоришта. Након јунских термина извођења, уследиће најављена пауза.

„Чикаго“, са две равноправне глумачке поделе, премијерно је изведен 19. и 20. октобра 2006. године. Ова представа је успела да за само осам месеци од премијере обележи своје 50. извођење, што је врло ретка појава у позоришној пракси. Месечни интензитет играња није могао да одговори свим заинтересованима који су у редовима стрпљиво чекали да купе своју улазницу по изласку новог репертоара. Статистика каже да је до сада било више од 160 000 стрпљивих посетилаца.
У истој сезони када је премијерно изведен, овај мјузикл уписао се као први у званичном програму најзначајнијег позоришног фестивала у земљи – “Стеријиног позорја” (2007). Представа је оцењена као историјски догађај на Позорју, а било је и мишљења да је „Чикаго“ срушио традицију и најавио трансформацију фестивала.
Мјузикл “Чикаго” настао је на основу истоименог новинског текста репортерке ”Чикаго трибјуна” Морин Далас Воткинс на темељу ког је касније настао драмски комад ”Чикаго” чија је премијера била на Бродвеју 1926. године. Праву славу, заправо, мјузикл ”Чикаго” (премијерно изведен на Бродвеју 1975. године), доживео је тек 1996. године, када је према оригиналној Фосијевој продукцији, поново изашао пред публику. Друга је најдуже извођена представа у историји Бродвеја.

Рад на представи „Чикаго“ био је наш „јуриш на небо“, у оне висине продукције, глуме, режије, дизајна, плеса и музичке продукције који припадају Бродвејским стандардима и на које наш театар, до тада, није навикао. Третирали смо мјузикл као жанр који је круна театра, који у себи сублимира најбоље од драмског театра – узбудљив заплет, ликове, врхунску глуму, а уз то још и захтева изузетне вокалне и плесне способности од свих извођача. Данас, толико година после премијере и након стотина изведених представа, знамо да смо направили подвиг и да се наше уметничке историје равнају према датуму премијере „Чикага“. Сигуран сам да наша прича није завршена и да ћемо са том „горком сатиром упакованом у шећерну вуну“ наставити да заљубљујемо публику у театар.”
Кокан Младеновић, редитељ представе

Мјузикл “Чикаго”, као друга велика премијера по повратку на матичну сцену 2005. године најавио је и прекретницу у репертоарској политици јединог музичког позоришта у региону. Поред бројних гостовања у земљи и иностранству, укључујући планирана јунска играња у овој сезони, ова представа биће изведена 329. пута.