У уторак 22. новембра са почетком у 19.30 часова на сцени Позоришта на Теразијама гостоваће Народно позориште из Ниша са представом LA GERILLA, у режији Марка Јовичића, а по тексту Александра Ђаје.

Представа је премијерно изведена у Нишу 29. маја 2022. године.

Ауторски тим чине и Катарина Павловић (костимограф и сценограф), Братислав Златковић (композитор), Даница Ничић (кореограф), Марко Радојевић (текстови сонгова).
У представи играју Јасминка Хоџић (Долорес), Сања Крстовић (Кончита), Урош Милојевић (Гипсани), Марко Радојевић (Роћко), Дејан Гоцић (Луне), као и играчи Contra Dance студија (Даница Ничић, Анђелија Ћулибрк, Ања Тонса Миловановић, Атина Васовић, Душан Петровић, Жељко Тасић, Петар Шчепихин, Алекса Стојиљковић).

Улазнице су у продаји на благајни позоришта али и online преко нашег сајта по цени од 1000 динара за места у партеру и 700 динара за места на балкону и бочним ложама у партеру.

Трајање представе: 1 час и 45 минута (без паузе).

 

РЕЧ  РЕДИТЕЉА

Позоришна представа La Gerilla Александра Ђаје је комедија о револуцији и смрти. Радња представе је смештена у пусте планинске пределе Мексика или Јужне Америке, мада се актери позоришног комада могу наћи у било ком месту глобалног села које вапи за коренитим променама, свега и на свим нивоима  ̶  револуцијом. Време дешавања је половина прошлог века, али се може сместити и у савремени актуелни тренутак препун изазова, када се свет и цивилизација какву познајемо налази на прекретници.


Радња представе је апсурдна, два Дорћолца врше испоруку ковчега са преминулим вођом мексичке револуције из Београда у Јужну Америку. Наилазе на две припаднице револуционарног покрета у Мексику и у тренутку се налазе усред грађанског рата у коме се не зна ко на кога пуца, ко је за демократију, ко је за тероризам, ко је за анархију, ко је за тоталитаризам. Сви убијају и пуцају у име слободе и празних фраза, које су и довеле савремену цивилизацију, чини се, до свог краја. Кроз духовите дијалоге несврстаних и на сваку превару спремних Срба да остваре своју улогу у светској револуцији, праћене пажљиво одабраним музичком подлогом, препознаћемо наднационални бесмисао и морални крах савременог света. Место догађања је Јужна Америка, али може бити и Украјина, Сирија, Ирак, Србија, бивша Југославија. Уместо вође револуције који је бежећи од ЦИА завршио свој живот у локалном бирцузу на Дорћолу, у Мексико стиже пијани лучки радник кога су сместили у сандук пун хероина намењеног за „нашу стварˮ и послали на далеки пут.
Јужноамеричке револуционарке га прихватају, морално чиста револуција се финансира приходом од шверцованог хероина који ће унесрећити невину децу… и тако у круг… револуција мора да тече… до последњег потлаченог сужња.

Фотографије: Никола Милосављевић/Студио Брада