Данас су у Позоришту на Теразијама почеле пробе за нови мјузикл Жене на ивици нервног слома (Џефри Лејн/ Дејвид Јазбек) у режији Небојше Брадића.
Представа ће имати две глумачке поделе а ауторски тим чине: Слободан Обрадовић (превод и препев сонгова), Иван Илић (музички аранжмани), Игор Барберић (кореографија), Миодраг Табачки (сценографија), Сташа Јамушаков (костими).
У представи играју: Ивана Поповић / Јелена Ступљанин, Хаџи Ненад Маричић, Ивана Кнежевић / Наташа Марковић, Славен Дошло / Арсеније Тубић, Татјана Димитријевић / Теодора Томашев, Јелена Јовичић / Оливера Бацић Драгичевић, Тања Живковић / Марта Богосављевић, Жарко Степанов / Никола Булатовић, Валентина Павличић, Милена Моравчевић, Маја Новељић, Александар Дунић, Милан Тубић, Ана Радивојевић и многи други.

Премијера представе планирана је за октобар 2023. године.

Жене на ивици нервног слома је шпанска црна комедија из 1988. године коју је написао и режирао Педро Алмодовар, са Кармен Мауром и Антониом Бандерасом у главним улогама.
Исте године, филм је био номинован за Оскара у категорији за најбољи филм на страном језику, а дебитовао је и на 45. филмском фестивалу у Венецији, што је Алмодовару донело ширу међународну пажњу. Освојио је пет Гоја награда које додељује шпанска академија филмске уметности и науке, и два признања од стране Европске филмске академије. Био је номинован и за награде БАФТА и Златни глобус.
Истоимени мјузикл премијерно је изведен на Бродвеју 2010. године, а на лондонском Вест Енду 2015. године.

И дирљива и урнебесна, ово је прича о женама и мушкарцима. У центру је Пепа, чији пријатељи и љубавници осликавају дух Мадрида осамдесетих година прошлог века. Заједно са Пепом, ту је и њен нестали љубавник Иван; Лусија – његова бивша жена сумњивог разума; њихов син Карлос; Кандела, Пепина пријатељица и њен дечко терориста; адвокат са овлашћењем и таксиста који дели марамице, чоколаде и савете у једнаким размерама. Радња обилује хаотичним односима уравнотеженим емпатијом и срцем који су заштитни знакови Алмодоваровог дела.

На почетку пробе, В.Д. директора позоришта Раде Марјановић истакао је да овим насловом улазимо у једну другачију врсту музичког жанра који ће репертоар Позоришта на Теразијама учинити динамичнијим.
Редитељ Небојша Брадић изјавио је да испред себе имамо текст који се доста разликује од наслова које је ово позориште имало на репертоару. Али да је у овој представи подтекст оно што је његова чар. “Иза лагодних реченица, имате читав спектар дешавања и односа. Алмодовар и говори о свим тим световима испод видљивог. Иза свих тих изговорених речи, теку врло узбуркане реке.”
Драматург Слободан Обрадовић сматра да публика у Србији веома воли Алмодовара и да у овом комаду имамо другачију врсту хумора од комедија на какве смо навикли. Да је ово, заправо, прича о усамљености, о потреби да смо стално са неким на вези, али и о неостварености, како у приватном, тако и у пословном животу. Да су у представи сви у тој врсти проблема.
Диригент Иван Илић истакао је да ће музика бити шпанска ватрена стихија, а да ће сонгови много говорити о ликовима, можда више и од самог текста.

Фотографије: Владимир Опсеница