Након више од две године паузе, мјузикл „Зона Замфирова“, у режији Кокана Младеновића, од маја 2022. године поново је на репертоару Позоришта на Теразијама.
У недељу 29. маја са почетком у 19. 30 часова ансамблу представе придружиће се и нови чланови – глумци Милош Ђорђевић као Хаџи Замфир и Душица Новаковић у улози Доке.
Премијера ове представе била је 2012. године и за кратко време је освојила 15 награда – на фестивалу „Стеријино позорје“ 2013. године била је апсолутни победник освојивши седам признања, а исте године на Фестивалу комедије у Јагодини чак осам.
Глумац Милош Ђорђевић део је глумачке поставе представе “Бродвејске враголије”, а о свом ангажману у још једном теразијском наслову каже: “Велика је част и задовољство, али и велика одговорност заиграти у хит представи Позориста на Теразијама. У представи која је овековечена великим бројем награда, предивних коментара и аплауза. Још је већа и част и одговорност ускочити у улогу мог драгог колеге и великог глумца Небојше Дугалића. Захваљујем се Кокану Младеновићу, управи и колегама на указаном поверењу и великој помоћи. Надам се да ћу бити на висини задатка и да ће публика још дуго уживати у овој изузетној представи.”
Душица Новаковић, глумица са богатим искуством у музичком позоришту и бројним улогама у спектакуларним насловима, сматра да први пут има трему која долази из одговорности према позоришту и представи и да ће лик Доке успети да оживи на себи својствен начин поштујући првобитне одреднице лика:
Ускакање у представу је један од најтежих задатака који глумац може да добије. Незахвално и изузетно тешко, а опет са друге стране, узбудљиво, инспиративно и захтева пуну концентрацију и преданост. Најтежи је сâм процес стварања представе, кроз који нисте прошли. Улога тетка Доке је једна од упечатљивијих у овом комаду, и запамћена је по маестралном извођењу Данице Максимовић. Кокан има јасну и прецизну слику и надам се да ћу одговорити овом нимало лаком, али инспиративном задатаку. Радујем се свакој улози, свакој представи и верујем да ћемо Милош Ђорђевић и ја донети неку нову енергију, како ансамблу, тако и публици.”
На конференцији за новинаре организованој поводом премијере мјузикла „Зона Замфирова“ (2012), Кокан Младеновић је указао на промене у тумачењу текста и ликова у односу на Сремчево дело:
Ова верзија није романтична љубавна прича. У њој постоји врло јасан кастински сукоб два света који не смеју да се мешају, не смеју да се спајају. Крајем 19. века јужни делови наше земље улазе у састав Србије, долазе, с обзиром на стране инвестиције, први тајкуни, први пребогати људи, а Зона је ћерка управо једног од њих, Хаџи Замфира. Манетови говоре нишки, а Зонини варошки српски, са тенденцијом да Зонине тетке буду нека наша реплика стеријанских Фема, те покондирености варошке која тежи ка великом свету. Наш Манулаћ није локална замлата како је написао Сремац, већ превејани тип који долази из велике Европе назад у родни град“.
Ауторски тим чине Марко Грубић (композитор), Милан Недељковић (диригент), Мојца Хорват (кореограф), Марија Калабић (сценограф) и Татјана Радишић (костимограф).
У представи играју Александар Вучковић, Ивана Поповић/Милена Живановић, Слободан Стефановић, Ивана Кнежевић, Милан Антонић, Мирољуб Турајлија, Маја Новељић, Владан Савић, Ана Радивојевић Здравковић, Наташа Балог, Ива Стефановић/Тања Живковић, Иван Заблаћански, Саша Јоксимовић, Јелена Арсић, као и балет, хор и оркестар Позоришта на Теразијама.
Више о представи: https: //pozoristeterazije.com/predstave/zona-zamfirova/

Аутор фотографије Милоша Ђорђевића: Горан Срданов
Аутор фотографије Душице Новаковић: Далибор Тонковић